Začátek 21. století

Začátek nového století vratimovští hasiči přečkali bez větších problémů. Činnost jednotky, a hlavně její technické možnosti se rok od roku zlepšují. I sborová činnost nezůstává pozadu.

     Členové Sboru dobrovolných hasičů města Vratimova prokázali svou neohroženost a své kvality i při dalších katastrofálních  povodních, které v létě roku 2002 krutě postihly zejména Čechy. Část jednotky SDH města Vratimova byla tehdy vyslána i s technicko-operačním střediskem do Plzně, kde pomáhala likvidovat následky této přírodní katastrofy.

Za obětavost, úsilí a odvahu, kterou projevili při povodních, převzali vratimovští hasiči ještě v témže roce od moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského  „Čestné ocenění.


Ocenění za povodně 2002

 

     V roce 2003  vratimovská zásahová jednotka opět povýšila. Dosáhla zařazení do kategorie JPO II, čímž postoupila do nejvyšší kategorie dobrovolných požárních jednotek, a přímo svou úrovní tak nyní navazuje na jednotky profesionální.

Od 1. ledna 2003 slouží Sbor dobrovolných hasičů města Vratimova v nepřetržité pohotovosti. V každou denní či noční dobu je zdejší čtyřčlenné družstvo připraveno vyjet k zásahu do 5 minut od vyhlášení poplachu. Vzhledem k zařazení jednotky do kategorie JPO II  vyjíždí sbor k zásahům i mimo území města Vratimova. Finančně je tento systém  zabezpečován zčásti městem, zčásti ze státní dotace.

Sbor dobrovolných hasičů města Vratimova čítal 75 členů, z nichž 53 je starších 18 let.
Zásahová jednotka měla 27 členů (25 mužů a 2 ženy). Ke sboru náleží také oddíl mladých hasičů, který v roce 2003 tvořilo celkem 23 členů, z toho 12 v kategorii starších žáků a 11 v kategorii mladších

     Nutno mít na paměti, že předmětem činnosti zásahové jednotky nejsou pouze zásahové akce. Těm nutně předchází jak odborná, tak fyzická příprava.

     V rámci odborné přípravy jednotka absolvuje námětová cvičení, včetně cvičení okrskových. Jednalo o  cvičení s námětem požáru, dopravní nehody nebo úniku NL. V minulosti jednotka také odsloužila 3 dvanáctihodinové směny přímo na stanici Hasičského záchranného sboru ve Frýdku-Místku. V průběhu těchto směn se vratimovští hasiči mj. obeznámili s technikou HZS, s prací operačního střediska a s provozem stanice.

V rámci praktického odborného výcviku jednotka celoročně využívá vlastní budovu ve Vratimově a další objekty na území města. Hasiči využili např. objektů Odborného učiliště požární ochrany MV ve Frýdku-Místku, kde jednotka absolvovala výcvik na polygonu pro zásah na nebezpečnou látku. Členové rovněž absolvovali výcvik v protichemických oděvech a vyzkoušeli si práci se speciální technikou určenou pro takovéto typy zásahů.

Všechny tyto akce jsou významným přínosem pro zvýšení odborné úrovně jednotky.

     Stejně důležitá je pro vratimovské hasiče také příprava související se zvyšováním fyzické zdatnosti. V zimním období vyjíždějí členové pokud možno do hor (turistika, lyžování), jinak jsou odkázáni zejména  na  tělocvičny a posilovny. V letním období tvoří nedílnou součást odborné i fyzické přípravy požární sport a pohárové soutěže.

Ověřování úrovně fyzické a odborné přípravy probíhá každoročně, a to formou pravidelných testů a přezkoušení odborných znalostí.