Zpráva o činnosti Sboru dobrovolných hasičů Vratimov za rok 2019

Dámy a pánové, vážení hosté, bratři a sestry!

Vítám Vás co nejsrdečněji na dnešní výroční valné hromadě vratimovského hasičského sboru.

Dovolte mi, abych Vás v následujících minutách seznámil o stavu a činnosti sboru, jednotky a kolektivu mladých hasičů naší organizace v uplynulém roce.
Svou bilanci tedy započnu na poli sborového kulturně společenského života.

První veřejnou akcí, loňského roku, byl občany oblíbený a vítaný společenský ples, který proběhl v lednu. Přípravy plesu byly poznamenány probíhající rekonstrukcí hasičské zbrojnice. Nebylo to lehké, ale zvládli jsme to. V březnu proběhl také tradiční výstup na Pustevny, nám dobře známý a velmi oblíbený „YDYKSEB“.

V rámci čtvrtečních a sobotních brigád v dubnu a květnu, probíhal generální úklid a stěhování zpět do budovy hasičské zbrojnice z náhradních prostor, které nám pod dobu rekonstrukce, sloužily jako sklady pro náš majetek a vybavení.

V jarních měsících se uskutečnila tradiční oslava svátku sv. Floriána, patrona hasičů, spojená se stavěním máje a otevíráním ohniště.

Na poli požárního sportu jsme loni polevili a zúčastnili se pouze květnové soutěže historických požárních mašin PS8 v Řepištích.

Během roku jsme se, ale účastnili několika kulturních akcí, žehnání praporů a ukázek techniky u příležitosti významných oslav výročí a dalších akcí okolních sborů. Za zmínku stojí například slavnostní otevření přístavby hasičské zbrojnice u bratrů v Ostravě Radvanicích.

S naším praporem jsme byli účastníky dubnové celonárodní hasičské pouti na svatém Hostýně, opět společně s bratry z Horních Datyň a Řepišť. Svou účastí s praporem podporujeme také slavnostní bohoslužby, nejen u nás ve městě, ale i v okolních obcích a to zejména v květnu v Řepištích, v červnu ve Vratimově u příležitosti místní pouti a v říjnu v Den české státnosti ve Václavovicích.Nechyběli jsme ani na 14. květnovém setkání hasičských praporů, tentokrát u bratrů v Radvanicích, kde byl slavnostně požehnán a představen nový prapor okresního sdružení Ostrava.

Jednou z nejvýznamnější akcí, prvního pololetí loňského roku, bylo bezesporu slavnostní znovuotevření zrekonstruované hasičské zbrojnice, které proběhlo 1. června.
Po dohodě se starostou našeho města jsme se potkali na několika koordinačních schůzkách a připravili program tohoto slavnostního aktu.

Akce se zúčastnili představitelé našeho města v čele s místostarostou Bc. Danielem Böhmem, který nás pozdravil nejen jménem svým, ale i jménem starosty města Bc. Martina Čecha, který se bohužel musel omluvit z důvodů zahraniční cesty. Mezi dalšími významnými hosty byla přítomna i bývalá starostka města doktorka Dagmar Hrudová, zástupce HZS MSK plk. Ing. Jan Bojko, místní duchovní správce římskokatolické farnosti P. Mgr. Adrian Wykrent a nechyběli delegace zástupců z okolních sborů.

Celá slavnost, i za přítomnosti široké veřejnosti, započala nástupem jednotky našeho sboru a kolektivu mladých hasičů, následovaly zdravice hostů, požehnání nové sochy sv. Floriána a hasičské zbrojnice. Vyvrcholením pak bylo slavnostní přestřižení pásky spolu s přípitkem a prohlídka budovy.

V prostoru garáží bylo pro všechny návštěvníky a hosty připraveno občerstvení v podobě rautových stolů. Upřímné poděkování patří Vlaďce Sukupové, která si vzala za své přípravu pohoštění.

Nesmím také zapomenout poděkovat i Vám všem ostatním, členům a členkám našeho sboru, kteří jste se podíleli na organizaci a zdárném průběhu celé akce. V ten samý den odpoledne proběhlo i tradiční smažení vaječiny, večer pokračoval soukromou oslavou u příležitosti otevření zbrojnice a proběhlých narozenin u některých našich členů.

Z kraje nového školního roku, v sobotu 14. září, proběhlo krajské setkání praporů ve Frýdku. Organizačně velmi zdařilá akce započala slavnostní bohoslužbou v bazilice, pokračovala průvodem praporů na frýdecké náměstí, kde zazněly zdravice významných hostů, a následně proběhlo dekorování zúčastněných praporů pamětní stuhou.

 V poprázdninové atmosféře, v září, sbor připravil pod záštitou města Vratimov, pro občany hudební ROCK FEST. Hlavním cílem a záměrem bylo, stejně jako v loni, uspořádání koncertu amatérských kapel, a dalšího doprovodného programu pro děti a dospělé.

Na akci jste si mohli vyzkoušet hod hasičákem, pro děti byl k dispozici skákací hrad a paintballová střelnice s překážkovou dráhou, stavění beden do komínu a mnoho dalšího. Sdružení vratimovských motorkářů si pro malé návštěvníky připravili parádní dráhu pro čtyřkolky, kterými zpestřili náš doprovodný program.

V průběhu večera nechybělo ani pití piva na čas a již klasické Radimovo kolo štěstí. Všichni se na akci náramně bavili, kapely hrály, hosté se bavili a počasí nám opět přálo.

Velký dík pak patří nejen, realizačnímu týmu, ale i všem ostatním členům našeho sboru, městu Vratimov a partnerům, kteří svou rukou nebo pomocí tuto zdařilou akci podpořili.

V kalendáři akcí nechybělo ani tradiční ukončení sezóny pro sbor i jednotku, které se konalo poslední listopadová den.

Akce začala lehkým florbalovým turnajem v tělocvičné základní školy na Datyňské ulici a dále pokračovala příjemným posezením, občerstvením s vřelou diskuzí na hasičské zbrojnici.

24. prosince se uskutečnilo již tradiční dopolední setkání, nám dobře známý „Štědrok“. Letos jsme si pochutnávali na skvělém „svařáčku“ z bílého vína. Někteří si mysleli, že došlo k pochybení při nákupu vína na svařák a měli pravdu, ale dle prázdného 5-ti litrového hrnce, bylo vidět, že všem náramně šmakovalo. Někdy červený obal není zárukou červeného obsahu.

V povánoční atmosféře jsme se zúčastnili florbalového turnaje pořádaného bratry z Ostravy Radvanic. Vratimovský čtyřčlenný výběr, krátce před zápasem trpěl lehkou depresí, že vlastně opět bude hrát bez střídání, tak jak je zvyklý z minulých let, ale v depresi jsme dlouho nezůstal, protože těsně před zápasem proběhl draft brankáře a dalších hráčů od bratrů z Radvanic a Havířova.  Tito hráči byli nezměrnými oporami našeho týmu, za což jim moc děkujeme a nakonec se nám podařilo, změřil své síly s ostatními hasičskými sportovními kolektivy. Nakonec jsme obsadili 3. místo, což je asi náš historický úspěch. Po turnaji jsme, jako obvykle, v dobré náladě a družném hovoru zhodnotili celou akci u bohatého občerstvení.

Myslím si, že u některých členů, byly zážitky tak vřelé a hluboké, že se dotkly i jejich některých vnitřních orgánů.

Závěr roku jsme oslavili vydařeným Silvestrem a v hojném počtu jsme přivítali příchod nového roku 2020.

Nyní se pojďme blíže podívat na naše mladé hasiče.

Vratimovská hasičská omladina měla 31 členů ve věku od 6 do 15 let. Schází se pravidelně každou středu od 17 do 18 hodin v tělocvičně nebo areálu horní školy ve Vratimově a v pátek od 16 do 18 hodin v hasičské zbrojnici, pod vedením vedoucích, Katky a Klárky Neuwirthové, Dominika Sabáka, Šimona Lyčky.

Mladí hasiči se již od zimních měsíců věnovali fyzické i psychické přípravě na jarní kolo hry Plamen. Mladší družstvo postupovalo z podzimního závodu požárnické všestrannosti z prvního místa, takže cítili velkou zodpovědnost a toužili po celé celoroční činnosti stát na bedně.

S vhodným zázemím pro přípravu to nebylo lehké, protože právě probíhaly poslední etapy rekonstrukce zbrojnice a děti stále trénovaly v tělocvičně nebo na prostranství za školou na Datyňské ulici. Postupem času se mladí hasiči konečně dočkali a mohli alespoň na zadní louku za hasičskou zbrojnicí a nechybělo jim nadšení a motivace.

Vedoucí upravili plán přípravy a tentokrát nevyjeli se svými družstvy na více denní soustředění, ale věnovali se jednodenním soustředěním o víkendech a o každých volných dnech před jarním kolem hry Plamen. Na atletickém oválu základní školy na Masarykově náměstí probíhaly tréninky disciplín štafeta 4x60 a štafeta CTIF. V areálu horní školy na Datyňské ulici probíhaly tréninky požárního útoku. Poslední disciplínu požární útok CTIF již trénovali na travnaté ploše za zbrojnicí. Družstva se v pravidelných intervalech střídala na jednotlivých cvičištích a prováděli nácvik soutěžních disciplín.

Koordinace dvou devíti členných  družstev ve věku od 6 až 15 let, na čtyřech disciplinách, je docela makačka. Stravu měly na starosti naše věrné sestry Vlaďka,  Eva a Hanka, které navařily, pekly nejen buchty a zajistily svačiny přímo na stanovištích. Tímto jim moc děkujeme a ceníme si toho, že je máme. Výsledky se dostavily zanedlouho a z celoroční soutěže hry Plamen si mladí hasiči z Vratimova přivezli zlatou medaili. Starší hasiči skončili na krásném 4. místě z 16 družstev.

Následovaly další soutěže v našem okolí, kde rovněž bojovali s vodou, hadicemi, proudnicemi, lany i vzduchovkami.

Na podzimní první říjnovou sobotu jsme připravili pro mladé hasiče již 25. ročník branného závodu mládeže s názvem Memoriál Lukáše Pastrňáka.
I tento ročník, jakožto i ročníky minulé, byl početně pestrý na kolektivy mladších a starších žáků z okresů Ostrava, Frýdek Místek. Nechyběl ani náš vratimovský výběr, který byl soutěžními pěticemi zastoupen v obou zmíněných kategoriích.

O týden později následovalo podzimní kolo hry Plamen a uvidíme, jak se jim bude dařit v letošním roce v květnu.

S dětmi se, ale nevěnujeme pouze požárnímu sportu, ale snažíme se je všestranně rozvíjet, takže jezdíme na hory, organizujeme zajímavé exkurze a podobně.

Jsem moc rád, že mladí hasiči podpořili svou účastí okrskovou mikulášskou diskotéku v Hohrních Datyních. Děti si zatančily, zasoutěžili a nakonec odešly s dárečky od Čerta, Mikuláše a Anděla.

V loňském roce se dařilo nejen na dráze sportovní, ale i na dráze finanční.

Po sepsání a podání projektu, při dodržení všech parametrů, jsme
z Moravskoslezského kraje prostřednictvím dotačního programu na podporu dobrovolných hasičů získali částku ve výši 78 800 Kč.

Díky této finanční injekci se dětem podařilo nakoupit první část překážek pro disciplíny požárního sportu. V tomto projektu byla povinná spoluúčast i ze strany našeho sboru, který se na této akci podílel částkou 35 000 Kč. Za tyto prostředky se nakoupily hadice, džberové stříkačky a delší potřebné překážky.

Věřte, že tyto nemalé peníze vystačily na nákup tak poloviny překážek, na kterých mladí hasiči trénují. Děti jsou tímto vybavením nadšené a připravené trénovat a sportovat i v roce 2020.

Tímto bych chtěl všem vedoucím a instruktorům kolektivu mladých hasičů poděkovat za jejich nelehkou trpělivou a obětavou práci s dětmi, kterou odvádějí pro náš sbor. Nemohu také opomenout poděkovat naším mladým hasičům za jejich sportovní a kulturní reprezentaci našeho vratimovského hasičského sboru.

Dobrou výchovou hasičské mládeže získává náš sbor členy zásahové jednotky, s jejíž činností Vás podrobně seznámím v následující části své výroční hodnotící zprávy.

Stejně jako v předchozích letech je zařazena v kategorii JPO II.

Systém pohotovosti jednotky je finančně zajišťován zřizovatelem jednotky, tedy městem Vratimov a také dotacemi Moravskoslezského kraje a ministerstva financí. Zároveň je naše jednotka v rámci Moravskoslezského kraje předurčená k zásahům při dopravních nehodách a pro zásahy na vodě.

V uplynulém roce jsme vyjížděli k celkem 131 událostem, z toho 24 krát mimo území našeho města. Jednotka řešila celkem 9 požárů, 11 krát vyjela k dopravním nehodám. Jako v předešlých letech dominují technické zásahy, jako úniky látek, odstraňování překážek z komunikací, otevření uzavřených prostor, likvidace bodavého hmyzu. V jednom případě se jednalo o záchranu osoby
z vody.

Byli jsme účastni také dvou velkých taktických cvičení na únik nebezpečné látky.

Jako ocenění, za dobře odvedenou práci, lze také pochopit naši účast na Dnech NATO, které se již tradičně konaly na letišti Leoše Janáčka v Mošnově.

Naše jednotka byla přizvána společně se 3 dalšími vybranými, aby zajišťovala požární bezpečnost na této mezinárodní vojenské akci.

V loňském roce se nám podařilo jednotku doplnit o dva nové členy, kteří absolvovali velmi intenzivní odbornou přípravu a doufáme, že budou platnou posilou našich řad.

Došlo také ke změně ve vedení jednotky, kdy po cca 25 letech odešel z funkce zástupce velitele jednotky Marek Biedroň a novým zástupcem velitele se stal Ing. Jan Sobota. Je třeba na tomto místě Markovi za vše poděkovat, co ve své funkci za ta dlouhá léta vykonal.

Novému zástupci velitele jednotky nezbývá než popřát, aby se mu podařilo, tak vysoko nastavenou laťku svého předchůdce, minimálně vyrovnat, a doufám, že je jeho cílem ji i překonat. Přeji mu proto do této nelehké práce hodně zdaru, mnoho sil, odhodlání a elánu.

Uplynulý rok byl pro jednotku velice náročný, i když, počet zásahu je spíše průměrný. Do činnosti jednotky, ale stále zasahovala rekonstrukce hasičské zbrojnice, která se v jarních měsících loňského roku zdárně blížila ke svému konci.

Pro nás to ovšem znamenal teprve začátek, kdy nás čekalo stěhování do nových prostor. Celý proces trval skoro celý rok, než byly dokončeny poslední úpravy, tak aby bylo vše pokud možno podle našich představ. V současné době stále ještě probíhá odstraňování drobných poruch, kterým jsme se, asi při takto rozsáhlé rekonstrukci, nemohli vyhnout. Nový objekt nám poskytuje patřičné zázemí pro naší komplexní činnost. Ať už se jedná o zásahy, servis techniky a technických prostředků, ale také i pro odbornou přípravu jednotky.

Odborná příprava se provádí pravidelně, dle celoročního plánu, který je zpracován v souladu s požadavky na předurčenost naší jednotky.

Jednou z předurčeností je práce na vodě. Naší garanti se účastnili soutěže ve vodní záchranářství Slezská Harta. Soutěž se konala 12. června a naše družstvo ve složení Lukáš Margecin, Dominik Sabák, Martin Doležálek a Martin Nechvátal obsadilo v kategorii dobrovolných jednotek první místo. Ve druhé polovině června pak následoval dvoudenní výcvik jednotky na vodní nádrži Žermanice se zaměřením na využití technických prostředků pro práci na vodě, zejména pak ovládání člunu, navigaci a záchranu osob z vodní hladiny.

Mimo to se zapojujeme i do dalších projektů zaměřených na zvyšování odborné úrovně členů dobrovolných jednotek. V loňském roce se jednalo zejména o kurzy bezpečné jízdy na polygonu v areálu Libros v Ostravě a dále 2 členové jednotky absolvovali kurz na rozšíření řidičského oprávnění o skupinu C, u záchranného útvaru v Hlučíně.

V souvislosti s odbornou přípravou je nutné také zmínit skupinu mladých adeptů hasičského řemesla, kteří se, v rámci možností, připravují společně s ostatními členy na práci v jednotce. Jedná se zejména o odchovance našeho kroužku mladých hasičů. Je naší velkou radostí, že práce s mládeží nese v této podobě své ovoce a daří se nám vychovávat naše další pokračovatele.

Stejně důležitá jako odborná příprava je také starost o techniku a technické vybavení jednotky.

Pravidelně je prováděna údržba a kontroly techniky a veškerých technických prostředků a to jak ve vlastní režii, tak prostřednictvím pracovišť a služeb HZS MSK. V loňském roce se opět podařilo doplnit vybavení nářadím a pomůckami pro provádění svépomocného servisu.

V rámci údržby mobilní požární techniky, byla na konci loňského roku provedena výměna pneumatik na vozidle CAS-32 T815 a jen tento, v podstatě běžný, servisní úkon znamenal finanční investici bezmála 100 000 Kč. Z dalších investic zmiňme například obměnu spojové techniky, konkrétně přenosných radiostanic, doplnění prostředků pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou, obměnu výpočetní techniky, ochranných pomůcek, vybavení pro poskytování první pomoci a mnoha dalších položek.

Jistou samozřejmostí se stala také spolupráce naší jednotky s ostatními organizacemi v našem městě. Jedná se zejména o již tradiční spolupráci se základní školou na Datyňské ulici při organizaci jejich branného dne nebo jde o ukázky techniky při akcích pořádaných okolními sbory.

Jak je vidět práce v jednotce je sice velice pestrá a zajímavá, ale také časově, odborně a fyzicky náročná. Z uvedeného vyplývá, že i v uplynulém roce bylo provedeno členy jednotky velké množství práce a to na úkor jejich vlastního volného času. O časové náročnosti práce svědčí i to, že bylo, jen v pohotovosti, odslouženo více než 35 000 hodin. Není jednoduché skloubit pracovní a osobní život s prací v jednotce a pro jednotku, která je zde připravena pro občany našeho města, kdykoliv a téměř s čímkoli pomoci.

Celá činnost hasičské jednotky a její rozvoj a její další zlepšování ku prospěchu všech nestojí jen na lidských zdrojích, ale také na dobrém finančním zázemí. Tuto oporu má jednotka ve svém zřizovateli a tím je Město Vratimov.

Nelze si představit, že by bylo možno dosáhnout dnešní úrovně vratimovských hasičů, bez vstřícného postoje našeho města a zejména pak bez toho aby bylo vytvořeno odpovídající finanční zázemí pro naši činnost.

Lze si jen přát, aby i v dalších létech, byla podpora ze strany našeho zřizovatele alespoň na takové úrovni, jako doposud, k vzájemné-mu a oboustrannému prospěchu.

Tímto jsem Vás seznámil s činností vratimovského hasičského sboru v uplynulém roce a závěrem mi zbývá jen poděkovat všem, kteří se podílejí na práci naší organizace.

To vše by nebylo možné zejména bez podpory těch nejbližších, rodiny a přátel, za což jim srdečně děkujeme.

Také děkujeme představitelům města a spolupracujícím organizacím za veškerou podporu a spolupráci v minulém roce. Nesmím opomenout všechny sponzory a příznivce našeho sboru, kteří jsou významnými pomocníky při naši dobrovolné činnosti.

Závěrem mi dovolte, abych Vám do roku 2020 popřál hodně štěstí, zdraví, úspěchů a rodinné pohody.

Děkuji Vám za pozornost.