Zpráva o činnosti Sboru dobrovolných hasičů Vratimov za rok 2018

Dámy a pánové, vážení hosté, bratři a sestry!

Vítám Vás co nejsrdečněji na dnešní výroční valné hromadě vratimovského hasičského sboru.

Dovolte mi, abych v následujících minutách bilancoval a informoval Vás o stavu a činnosti sboru, jednotky a kolektivu mladých hasičů naší organizace v uplynulém roce.

Svou bilanci tedy započnu na poli sborového kulturně společenského života.

Své neopomenutelné místo a historickou tradici má jistě ve sborovém životě v měsíci únoru, občany oblíbený a vítaný společenský ples. Ve stejném měsíci proběhl také tradiční výstup na Pustevny, nám známý a velmi oblíbený „YDYKSEB“.

V rámci čtvrtečních a sobotních brigád, v prvních dvou měsících loňského roku, proběhlo vyklízení celé budovy hasičárny do náhradních prostor z důvodů započetí celkové revitalizace objektu a venkovních prostorů areálu hasičské zbrojnice.

V loňském roce bohužel, kvůli celkové rekonstrukci našeho hasičského stánku, neproběhla v jarních měsících tradiční oslava svátku sv. Floriána, patrona hasičů, spojená se stavěním máje a otevíráním ohniště.

Během roku jsme se ale účastnili několika kulturních akcí, žehnání praporů a ukázek techniky u příležitosti významných oslav výročí a dalších akcí okolních sborů. S naším praporem jsme byli účastníky dubnové celonárodní hasičské pouti na svatém Hostýně, opět společně s bratry z Horních Datyň. Svou účastí s praporem podporujeme také slavnostní bohoslužby, nejen u nás ve městě, ale i v okolních obcích a to zejména v květnu v Řepištích, v červnu u příležitosti vratimovské pouti a v říjnu v Den české státnosti ve Václavovicích. Nechyběli jsme ani na 13. květnovém setkání hasičských praporů, tentokrát u bratrů v Šenově.

Na poli požárního sportu jsme díky rekonstrukci bohužel také polevili. Neúčastnili jsme se ani okrskové pohárové soutěži sv. Floriána v Radvanicích ani soutěže historických požárních mašin PS8 v Řepištích. Jediným naším sportovním výkonem byla exhibice na tradičně skvělé soutěží „Generací“, pořádanou sousedy z Horních Datyň.

V poprázdninové atmosféře, v září, bohužel, z pochopitelných důvodů, neproběhl pro občany našeho města oblíbený hudební ROCK FEST.

Skleslou náladu bylo potřeba pozvednout a utužit kolektiv. Proto jsme 28-30. září vyrazili na zájezd do Jeseníku na Ramzovou. Někteří noví členové jeli poprvé a ti starší jim pomohli s informacemi co je potřeba si zabalit, jak se na takové to akci společensky chovat. Myslím si, že u některých členů, byly zážitky tak vřelé a hluboké, že se dotkly i jejich některých vnitřních orgánů.

24. prosince se uskutečnilo již tradiční dopolední setkání, nám dobře známý „Štědrok“.

Rekonstrukce nám prostě nezabránila se potkat a zřejmě jsme vytvořili, když né světový, tak minimálně určitě vratimovský rekord v tom, kolik dospělých lidí, dětí a psů se najednou dokáže narvat do dvou unimobuněk. Městnání šlo docela hladce, protože zlatou vábničkou byl nově zakoupený termos plný svařeného vína a bohatý catering, který snášeli postupně přicházející účastníci.

S hrdostí musím konstatovat, že ve stísněném prostoru buněk jsme si byli tak nějak všichni blízko, což jen podpořilo vánoční atmosféru.

Velký dík patří také domácnosti kulturního referenta, u kterého se kuchtil alko i nealko svařáček, Radime díky!

V povánoční atmosféře jsme se zúčastnili florbalového turnaje pořádaného bratry z Ostravy Radvanic. Vratimovský výběr se spojil s bratry z Havířova a měřil své síly s ostatními hasičskými sportovními kolektivy. Bohužel se nepodařilo obsadit přední místa výsledkové listiny, ale zklamáni jsme nebyli, protože jsme aspoň opět zajistili místo poslední. Po turnaji jsme v dobré náladě a družném hovoru poseděli u občerstvení na hasičárně u bratrů v Ostravě Radvanicích.

Nyní se pojďme blíže podívat na naše mladé hasiče.

Vratimovská hasičská omladina měla 27 členů ve věku od 5 do 15 let. Schází se pravidelně každou středu a pátek od 16 do 18 hodin v tělocvičně nebo areálu horní školy ve Vratimově, pod vedením vedoucích, Katky a Klárky Neuwirthové, Dominika Sabáka, Šimona Lyčky, Tomáše Dámka a Sarah Janštové.

Mladí hasiči  se hned  začátku loňského roku věnovali požárnímu sportu a přípravě na jarní kolo hry Plamen. Omladina vyjela na náročné soustředění na Ostravici, kde 3 dny tvrdě trénovali za pomocí celého týmu vedoucích.
Jako odborný garant byl přizván Mirek Slovják, který vždy poradí a pomůže s hodně  náročnými disciplínami CTIF. Nedílnou součástí byla technická četa tvořená Radimem Sukupem a Michalem Biedroňem a také nezapomenutelná kuchařská parta Eva Nahlíková, Vlaďka Sukupová a Hanka Biedroňová.

Všem Vám moc děkuji za skvělou podporu, kterou ve Vás naše děti na tomto soustředění měly. Výsledky intenzivního tréninku se dostavily záhy.

Na jarním kole získali mladí hasiči v kategorii mladších družstev krásné 4. místo z celkově 14 kolektivů. Bohužel 3. místo jim uteklo pouze o jeden bod v součtu všech disciplín z podzimu a jara. Starší družstvo vratimovského výběru se umístil na 5. místě z 13 týmů.

Za toto umístění a vzornou reprezentaci našeho sboru všem ještě jednou moc děkuji.

Hned po letních prázdninách opět nastaly pravidelné tréninky 2x týdně. Omladina makala a bylo vidět fyzické zlepšení jak u dětí, tak i u vedoucích.

Na podzimní první říjnovou sobotu jsme připravili pro mladé hasiče již 25. ročník branného závodu mládeže s názvem Memoriál Lukáše Pastrňáka.
I tento ročník, jakožto i ročníky minulé, byl početně pestrý na kolektivy mladších a starších žáků z okresů Ostrava, Frýdek Místek. Nechyběl ani náš vratimovský výběr, který byl soutěžními pěticemi zastoupen v obou zmíněných kategoriích.

Letošní ročník, pořádaný z důvodů rekonstrukce naší zbrojnice, u kulturního domu v Datyních by se neobešel bez podpory a zázemí, které nám poskytl Klub českých turistů a významnou měrou nám pomohli i bratři hasiči z Hotních Datyň.

O týden později následovalo podzimní kolo hry Plamen, tentokrát v Ostravě Hrabové.

Podzimní kolo se skládá ze závodu a to závodu v požárnické všestrannosti a závodu štafety dvojic.

Obě disciplíny se povedly a družstvo mladších je připraveno pro jarní kolo na 1. místě a starší kolektiv vstupuje do jara z krásné 5. příčky.

Uvidíme tedy, jak tyto skvělé výchozí pozice zúročí v letošním roce v květnu. S jistotou lze, ale říci, že mají skvěle našlápnuto na stupně vítězů.

Mladí hasiči se mimo soutěží také věnují během roku i jiné činnosti, a to například odznakům odbornosti, jako je strojník, preventista, kronikář.

Jezdí na výlety, stanují, pravidelně chodí na rozsvícení vánočního stromečku ve Vratimově a společně s okolními sbory, letos z Horních Datyň a Václavovic, tancují na Mikulášské besídce v Horních Datyních.

Tímto bych chtěl všem vedoucím a instruktorům kolektivu mladých hasičů poděkovat za jejich nelehkou trpělivou a obětavou práci s dětmi, kterou odvádějí pro náš sbor. Nemohu také opomenout poděkovat naším mladým hasičům za jejich sportovní a kulturní reprezentaci vratimovského hasičstva. Buďme na ně právem hrdí a pyšní s vědomím toho, že mezi nimi vyrůstá další generace našich následovníků v hasičské myšlence.

Dobrou výchovou hasičské mládeže získává náš sbor členy zásahové jednotky, s jejíž činností Vás podrobně seznámím v následující části své výroční hodnotící zprávy.

Stejně jako v předchozích letech je zařazena v kategorii JPO II.

Je tedy jednotkou s územní působností i mimo katastrální území zřizovatele, z čehož plyne povinnost zajištění pohotovosti čtyřčlenného družstva s dobou výjezdu do 5 minut od vyhlášení poplachu z místa své dislokace.

Systém pohotovosti jednotky je finančně zajišťován zřizovatelem jednotky, tedy městem Vratimov a také dotacemi Moravskoslezského kraje a ministerstva financí. Zároveň je naše jednotka v rámci Moravskoslezského kraje předurčená k zásahům při dopravních nehodách a pro zásahy na vodě. V uplynulém roce jednotka vyjížděla k celkem 119 událostem, z toho 17 krát mimo území našeho města. Jako v předešlých letech dominují technické zásahy, jako úniky látek, odstraňování překážek z komunikací a jiných prostor, otevření uzavřených prostor a likvidace hmyzu.

Dále jednotka řešila celkem 10 požárů a vyjela k 15-ti dopravním nehodám. V jednom případě se jednalo o záchranu osoby z vody.

Největším zásahem loňského roku byl zásah při požáru odpadu v areálu firmy FCC v bývalém areálu vratimovských papíren, ležícího na území našeho města.

Zásah započal 27.dubna v odpoledních hodinách a trval několik dní a byl materiálně, ale hlavně personálně, velice náročný. Dá se říci, že zasahující hasiči si opravdu sáhli na dno. Zásah byl také ojedinělý množstvím hořícího materiálu, a spotřebou hasiv a to jak vody, tak zejména pěnidla.  Dalším ze zásahů byl požár trávy a odpadu v Ostravě Kunčicích, kterého se naše jednotka účastnila spolu s mnoha dalšími jednotkami z Ostravy. V červenci pak jednotka vyjížděla, jako jednotka předurčená pro práci na vodě k záchraně osob z řeky Ostravice. Jednalo se o dvě osoby, které se šly osvěžit v horkých dnech do rozvodněné řeky. Jedné osobě se podařilo z vody vylézt, druhá byla unášena proudem řeky směrem do Kunčic, naše jednotka tuto osobu vyhledávala a později, poté co osobu nalezla a z vody vytáhla hlídka Policie České republiky, započala s resuscitací a pokračovala v ní dále i po příjezdu záchranné služby ve spolupráci se zdravotníky, dokud u osoby nebyla obnovena srdeční činnost.

Vzhledem k tomu, že je naše jednotka předurčená pro zásahy při dopravních nehodách náleží ji úhrada těchto zásahů z pojistného plnění. V loňském roce se tímto způsobem rozpočet jednotky navýšil o téměř 40 000 Kč a zároveň byl rozpočet navýšen o úhradu nákladů za likvidační práce po zmiňovaném požáru ve firmě FCC a to o cca 33 000 Kč.

Tyto prostředky jsou pak využívány zejména pro údržbu a opravy vybavení jednotky a pro nákup nových technických prostředků.

Jako ocenění, za dobře odvedenou práci, lze také pochopit naši účast na Dnech NATO, které se již tradičně konaly na letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Naše jednotka byla přizvána společně se 3 dalšími vybranými, aby zajišťovala požární bezpečnost na této mezinárodní vojenské akci.

Uplynulý rok byl pro jednotku velice náročným, a to ani té tak po stránce zásahové činnosti, počet zásahu je spíše průměrný. Do činnosti jednotky významně zasáhla rekonstrukce hasičské zbrojnice, která probíhá cca od začátku loňského února. Kdy jednotka musela opustit budovu a veškerý materiál a techniku přemístit do náhradních prostor. Pro uskladnění materiálu nám slouží skladovací prostory poskytnuté městem, díky němuž máme materiál bezpečně uložen na jednom místě. Mimo materiál jsme museli zajistit také náhradní garážování mobilní techniky. Vozidlo TATRA bylo část roku, díky vstřícnosti našich kolegů ze Šenova garážováno u nich ve zbrojnici a nyní je umístěno v garážích školního a výcvikového zařízení HZS ČR ve Frýdku-Místku, tamtéž je také umístěn přívěs se člunem. Dopravní automobil jsme mohli umístit do garáže k Lukáši Margecínovi, kterému za to patří velký dík.

Ale ani po dobu rekonstrukce není možné přerušit činnost jednotky a ponechat občany města bez pomoci. U hasičské zbrojnice byly instalovány, již zmíněné, mobilní kontejnery sloužící pro zajištění nejnutnějšího zázemí pro fungování jednotky a zajištění její akceschopnosti. Díky navýšení rozpočtu jednotky městem pro loňský rok o prostředky na pronájem kontejnerů, což za rok činí cca 160 000 Kč, nebylo touto akcí omezeno finanční zajištění akceschopnosti jednotky. U kontejnerů bylo vybudováno provizorní zastřešené stání pro CAS-15  Renault a místo pro parkování osobního vozidla Fabia, tak aby v rámci možností byla technika chráněna před povětrnostními vlivy a případnými loupežníky.

S ohledem na rozsah činnosti, které jednotka zajišťuje, na nutnost zajištění nepřetržité pohotovosti, údržbu technických prostředků, mobilní techniky, ochranných pomůcek atd. se jedná o podmínky opravdu spartánské a velice náročné. Každý výjezd k zásahu je spojen s řešením mnoha komplikací, které v běžném provozu nenastávají, a které navíc v kombinaci s provozem staveniště se zvýšeným pohybem lidí klade obrovské nároky nejen na organizační zajištění celého chodu jednotky, ale také na zvýšenou duševní odolnost hasičů, kteří toto vše celý rok prožívají. Velkou pomocí v těchto náročných chvílích je nám vědomí, že toto vše absolvujeme proto, abychom se  již. doufejme, že brzy stěhovali do rekonstruované a rozšířené hasičské zbrojnice, která by měla opět mnoho let sloužit jak nám hasičům, tak zejména občanům našeho města.

Samotná rekonstrukce je vyvrcholením několika let práce na tvorbě a zajištění projektové dokumentace přes přípravu projektu pro poskytnutí dotace, splnění mnoha podmínek a požadavků. Absolvování mnoha jednání ze strany města i hasičů. Takže stavební část celé akce, která v současné době probíhá je závěrečnou fází a vyvrcholením dlouhodobé snahy zástupců našeho města a nás na zlepšení našeho zázemí a jeho úpravu do podoby odpovídající dnešním nárokům.

S tím je ovšem spojena také nekončící a nekonečně nekonečná práce při jednání s investorem a stavebníkem, hlídání, kontrolování, přeměřování designování, účast na kontrolních dnech, provádění dokumentace provedených prací a nutnost vyjednávat mnoho technických detailů, které nebyly v projektu buď řešeny vůbec, nebo byly řešeny nevhodným způsobem, toto vše v úzké spolupráci se zástupci města a jeho vedením. Doufáme, že práce vložená do této akce bude korunována úspěchem a výsledkem bude důstojný stánek pro naše hasičské snažení.

Celková výše investice již přesahuje 20 milionům korun a byť je většina kryta z dotace, nemalou částí se na financování podílí město Vratimov z vlastních prostředků. S ohledem na výše uvedené patří obrovský dík zejména vedení města, s ohledem na loňské volby současnému i minulému za obrovskou práci odvedenou ve prospěch tohoto projektu, ale také všem ostatním, kteří se na něm podílejí.

Přátelé, a teď to bude za mou osobu trošku smrdět, ale co se dá dělat.

Je také nutno vyzdvihnout obrovský podíl Vítězslava Bujok, Ing. Jana Němečka a Ing. Dalibora Vlčka, kteří se rozhodující měrou, jako zástupci uživatele, zasloužili o mnoho úprav a oprav v rámci stavby a projektové dokumentace a tím přispívají ke, snad, zdárnému průběhu akce. Objem práce odvedeným výše jmenovanými po dobu celé rekonstrukce je obrovský a svou kompetentností a poctivým přístupem si vysloužili uznání nejen nás, ale i pracovníků městské úřadu.

Činnost jednotky to nejsou jen zásahy, je to i odborná příprava členů jednotky, výcvik, údržba techniky a objektu hasičské zbrojnice. K této činnosti je zapotřebí mnoho času a také lidí ochotných se podílet na této společné práci.

Bohužel musíme konstatovat, že v loňském roce se počet členů jednotky snížil. Musíme proto v tomto směru podniknout patřičné kroky, aby byla zajištěna kontinuita naši práce. Zde půjde jednak o nábor nových členů, a jednak chceme, ve spolupráci s městem, zapracovat také na úpravě systému odměňování členů jednotky.

V současné době je několik členů jednotky z obcí a měst z okolí Vratimova. Motivací v jejich případě bylo většinou dobré jméno jednotky mezi hasiči a také úroveň práce naší jednotky. Tento fakt nás může jen těšit.

Odborná příprava jednotky se provádí pravidelně dle  plánu odborné přípravy, který je vypracován na celý rok v souladu s požadavky na všeobecná témata odborné přípravy pro jednotky PO a zároveň je doplněn o specifickou odbornou přípravu vycházející z charakteristiky dislokace naši jednotky, objektů, které se nacházejí v našem hasebním obvodu a typů zásahů prováděných naši jednotkou. V průběhu provádění odborné přípravy se snažíme o co největší důraz na praktickou část a výcviky, které jsou, dle našich zkušeností daleko nejpřínosnější a nejefektivnější.

Vzhledem k předurčenosti jednotky k zásahům při dopravních nehodách jsou vybraní členové jednotky pravidelně vysílání na speciální instruktážně metodická zaměstnání spojená právě s touto tématikou. Ty jsou každoročně organizovány HZS MSK přímo u výrobce automobilů ve Škodě Mladá Boleslav.

V souvislosti se zařazením jednotky mezi jednotky předurčené pro práci na vodě, a na to navazující vybavení jednotky technickými prostředky, a to včetně člunu, je odborná příprava jednotky dále zaměřována také tímto směre. Součástí této odborné přípravy byla v loňském roce také soutěž ve vodním záchranářství, která se konala na přehradě Slezská Harta a je pořádaná HZS MSK, jak pro jednotky HZS, ale od loňského roku také pro jednotky SDH. V nemalé konkurenci se naše družstvo ve složení Alena Malcová, Lukáš Margecín, Vladimír Urbanec a Martin Doležálek nakonec umístilo na druhém místě v kategorii dobrovolných jednotek.

 Další důležitou oblastí zajišťovanou členy jednotky je údržba technických prostředků a techniky ve výbavě jednotky. V loňském roce se podařilo zajistit generální opravu kabiny vozidla CAS - 32 T 815, včetně nového lakování a rekonstrukce karosářských částí. Tato oprava v ceně cca 200 000 Kč byla realizována díky prostředkům, které, jak již bylo řečeno, jednotka získává za zásahy při dopravních nehodách a v letošním roce také za likvidační práce po požáru ve firmě FCC. Spolu s prostředky, které město jako zřizovatel jednotky obdrželo na úhradu nákladů spojených se zásahy jednotky, mimo území zřizovatele byla celková suma dostatečná k uhrazení opravy a dá se tak říci, že se ji podařilo realizovat nad rámec našeho běžného rozpočtu a bez zásahu do něj.

V loňském roce, stejně jako v předchozích pak bylo vybavení jednotky rozšířeno o technické prostředky pořízené z dotací poskytnutých krajským úřadem na činnost jednotek hasičů, které jsou nakupovány prostřednictvím HZS MSK. V tomto konkrétním případě se jednalo o termokameru a 4 ks obleků pro práci ve vodě v celkové ceně cca 35 0000 Kč.

Ale  nejedná se jen o vybavení technickými prostředky a mobilní technikou, či o ochranné pomůcky. Jedná se také o vybavení budovy, a to jak zařizovacími předměty, nábytkem, tak také dílenským vybavením a nářadím pro provádění servisu, údržby a drobných oprav.

V loňském roce se ve spojení s prováděnou rekonstrukcí zbrojnice podařilo a to hlavně zásluhou Ing. Jan Němečeka a Vítězslava Bujoka , ve spolupráci s vedením města, zejména pak s tehdejší starostkou JUDr. Hrudovou a tehdejším místostarostou a současným starostou BC. Martinem Čechem navýšit rozpočet jednotky a dalších 700 000 Kč. Tato částka byla odsouhlasena městským zastupitelstvem k nákupu vnitřního vybavení do rekonstruované budovy, a to dle Honzova hesla „do nového s novým“….

V současné době již máme nakoupeno a ve skladových prostorách uloženo veškeré nové vybavení budovy, včetně nábytku, podlahových krytin a zařizovacích předmětů, ale také dílenského vybavení, úklidových prostředků a podobně.

Jistou samozřejmostí se stala také spolupráce naší jednotky s ostatními organizacemi v našem městě. Jedná se zejména o již tradiční spolupráci se základní školou na Datyňské ulici při organizaci jejich branného dne nebo usměrňování dopravy při Běhu naděje organizovaný v našem městě sokolským hnutím nebo o ukázku techniky při akcích pořádaných okolními sbory.

Jak je vidět práce v jednotce je sice velice pestrá a zajímavá, ale také časově, odborně a fyzicky náročná. Z uvedeného vyplývá, že i v uplynulém roce bylo provedeno členy jednotky velké množství práce a to na úkor jejich vlastního volného času. Není jednoduché skloubit pracovní a osobní život s prací v jednotce a pro jednotku, která je zde připravena pro občany našeho města, kdykoliv a téměř s čímkoli pomoci.

Těší nás fakt, že se nám začíná dařit přijímat do naší jednotky nové mladistvé posily a to zejména z řad námi odchované hasičské mládeže.

Tento fakt jen potvrzuje, že investice do práce s mládeží není marná.

Celá činnost hasičské jednotky a její rozvoj a její další zlepšování ku prospěchu všech nestojí jen na lidských zdrojích, ale také na dobrém finančním zázemí. Tuto oporu má jednotka ve svém zřizovateli a tím je Město Vratimov. Nelze si představit, že by bylo možno dosáhnout dnešní úrovně vratimovských hasičů, bez vstřícného postoje našeho města a zejména pak bez toho aby bylo vytvořeno odpovídající finanční zázemí pro naši činnost.

Lze si jen přát, aby i v dalších létech, byla podpora ze strany našeho zřizovatele alespoň na takové úrovni, jako doposud, k vzájemné-mu a oboustrannému prospěchu.

Tímto jsem Vás seznámil s činností vratimovského hasičského sboru v uplynulém roce a závěrem mi zbývá jen poděkovat všem, kteří se podílejí na práci naší organizace.

To vše by nebylo možné zejména bez podpory těch nejbližších, rodiny a přátel, za což jim srdečně děkujeme.

Také děkujeme představitelům města a spolupracujícím organizacím za veškerou podporu a spolupráci v minulém roce. Nesmím opomenout všechny sponzory a příznivce našeho sboru, kteří jsou významnými pomocníky při naši dobrovolné činnosti.

Závěrem mi dovolte, abych Vám do roku 2018 popřál hodně štěstí, zdraví, úspěchů a rodinné pohody.

Děkuji Vám za pozornost.