Zpráva o činnosti Sboru dobrovolných hasičů Vratimov za rok 2017

Dámy a pánové, vážení hosté, bratři a sestry!

Vítám Vás co nejsrdečněji na dnešní výroční valné hromadě vratimovského hasičského sboru.

Dovolte mi, abych v následujících minutách bilancoval a informoval Vás o stavu a činnosti sboru, jednotky a kolektivu mladých hasičů naší organizace v uplynulém roce.

Svou bilanci tedy započnu na poli sborového kulturně společenského života.

Své neopomenutelné místo a historickou tradici má jistě ve sborovém životě v měsíci únoru, občany oblíbený a vítaný společenský ples. Ve stejném měsíci proběhl také tradiční výstup na Pustevny, nám známý a velmi oblíbený „YDYKSEB“.

V rámci čtvrtečních brigád proběhl úklid okolí a skladové prostory hasičské zbrojnice.

Pro členy sboru nesmí v jarních měsících chybět oslava svátku sv. Floriána, patrona hasičů, spojená se stavěním máje a otevíráním ohniště. 

Během roku jsme se účastnili několika kulturních akcí, žehnání praporů a ukázek techniky u příležitosti významných oslav výročí a dalších akcí okolních sborů. S naším praporem jsme byli účastníky dubnové celonárodní hasičské pouti na svatém Hostýně, opět společně s bratry z Horních Datyň a Řepišť. Svou účastí s praporem podporujeme také slavnostní bohoslužby, nejen u nás ve městě, ale i v okolních obcích a to zejména v květnu v Řepištích, v červnu u příležitosti vratimovské pouti a v říjnu v Den české státnosti ve Václavovicích. Nechyběli jsme ani na 12. květnovém setkání hasičských praporů, tentokrát u bratrů v Nové Vsi.

Neleníme ani v požárním sportu a v květnu jsme se účastnili okrskové pohárové soutěži sv. Floriána ve Václavovicích, která byla opět pojata netradičním stylem.

Velkou výzvou k účasti je i soutěž historických požárních mašin PS8 v Řepištích.

 Dalším skvělým podzimním kláním, které bylo podpořeno naší účasti, je i tradiční soutěž „Generací“, pořádanou sousedy z Horních Datyň.

Z hodně velkou nadsázkou je vidět, že se lehce začínáme přibližovat, počtem účastí na soutěžích v požárním sportu, k našim bratrům sporťákům z Ostravy Bártovic.

V poprázdninové atmosféře, v září, sbor připravil pod záštitou města Vratimov, pro občany hudební ROCK FEST. Hlavním cílem a záměrem bylo, stejně jako v loni, uspořádání koncertu amatérských kapel, a dalšího doprovodného programu pro děti a dospělé.

Na akci jste si mohli vyzkoušet hod hasičákem, pro děti byl k dispozici skákací hrad a paintballová střelnice s překážkovou dráhou, stavění beden do komínu a mnoho dalšího.

V průběhu večera nechybělo ani pití piva na čas a již klasické Radimovo kolo štěstí. Všichni se na akci náramně bavili, kapely hrály, hosté se bavili a počasí nám opět přálo.

Velký dík pak patří nejen, realizačnímu týmu, ale i všem ostatním členům našeho sboru, městu Vratimov a partnerům, kteří svou rukou nebo pomocí tuto zdařilou akci podpořili.

V listopadu proběhlo pro členy sboru a jednotky, ukončení soutěžní sezony.

24. prosince se uskutečnilo již tradiční dopolední setkání, nám dobře známý „Štědrok“.

V povánoční atmosféře jsme se zúčastnili florbalového turnaje pořádaného bratry z Ostravy Radvanic. Vratimovský 5-ti členný výběr, který v zápase skoro opět neznal slovo střídání, měřil své síly s ostatními hasičskými sportovními kolektivy. Bohužel se nepodařilo obsadit přední místa výsledkové listiny, ale zklamáni jsme nebyli, protože jsme aspoň opět zajistili místo poslední. Dle sdělených dojmů pak všichni členové vratimovského týmu vřele vzpomínali na tuto sportovní událost.

Poslední sborovou akcí končícího roku bylo společné silvestrovské posezení a uvítání Nového roku.

Nyní se pojďme blíže podívat na naše mladé hasiče.

Vratimovská hasičská omladina měla 34 členů ve věku od 5 do 15 let. Schází se pravidelně každý pátek od 16 do 18 hodin v hasičské zbrojnici pod vedením vedoucích, Katky Neuwirthové a 3 instruktorů Klárky, Dominika a Šimona, kteří postupem času vzešli z našeho mládežnického kolektivu.

Jako tradičně se mladí hasiči účastnili podzimního hry Plamen. Kategorie starších z důvodu nemoci a věkové propasti nestartovala a díky tomu se na jaře v celkovém hodnocení propadla až na 12. místo z 20-ti zúčastněných družstev. Naopak kategorii mladších se dařilo v podzimním i jarním kole a obsadili krásné 6. místo z 16-ti soutěžních týmů.

Na již zmíněné jarní kolo hry Plamen se naše omladina poctivě připravovala na třídenním soustředění v podhůří Beskyd a to na Ostravici. Tímto bych chtěl všem velmi poděkovat, celému týmu, který se podílel na realizaci tohoto zdařilého soustředění.

I přes to, že víkendové počasí bylo zcela proti nám a teploměr ukazoval na konci dubna tři stupně a nepřišli jsme ani o sněhové přeháňky, nevzdali jsme to.

Pro všechny bylo dobře navařeno, nasmažené řízky a napečené buchty. To vše díky našim hasičkám Vlaďce Sukupové, Evě Náhlíkové a Hance Biedroňové.

Také bylo potřeba rozměřit tratě na velkém závodním oválu sportovního areálu a ustavit překážky na tři náročné disciplíny. Velké poděkování patří technické četě – Radimu Sukupovi, Michalu Biedroňovi, Dominiku Sabákovi, Šimonu Lyčkovi, Richardu Neuwirthovi a hlavní díky patří také Mirku Slovjákovi, který celému soustředě dodal veškerou odbornost. Díky patří i Radvanickým hasičům za ochotu a poskytnutí závodních překážek.

Mladí hasiči se zapojili i do celostátní soutěže „Požární ochrana očima dětí“ a také získali i odznaky odbornosti, přezkoušením, které se konalo na hasičské zbrojnici v Horních Datyních.

Jako každý rok mládežníci pořádali nejrůznější doprovodné akce, jako byla noc na hasičárně nebo stanování u hasičárny spojené s tradičním opékáním špekáčků.

Završením školního roku byla pro děti, za podpory výjezdové jednotky, připravena projížďka v záchranářském člunu na řece Ostravici. Bohužel to stihla jen jedna skupina dětí, protože nás přepadla bouřka se silným a vydatným deštěm.

Na podzimní první říjnovou sobotu jsme připravili pro mladé hasiče již 23. ročník branného závodu mládeže s názvem Memoriál Lukáše Pastrňáka.
I tento ročník, jakožto i ročníky minulé, byl početně pestrý na kolektivy mladších a starších žáků z okresů Ostrava, Frýdek Místek a loni snad poprvé i s okresu Karviná. Nechyběl ani náš vratimovský výběr, který byl soutěžními pěticemi zastoupen v obou zmíněných kategoriích.

O týden později následovalo podzimní kolo hry Plamen, tentokrát v Ostravě Plesné.

 V měsíci prosinci se vratimovské děti a hasičské děti ze sousedních Horních Datyň a Radvanic potkaly na okrskové Mikulášské diskotéce. S blížícím se koncem roku nechyběla ani tradiční vánoční besídka.

Tímto bych chtěl všem vedoucím a instruktorům kolektivu mladých hasičů poděkovat za jejich nelehkou trpělivou a obětavou práci s dětmi, kterou odvádějí pro náš sbor. Nemohu také opomenout poděkovat naším mladým hasičům za jejich sportovní a kulturní reprezentaci vratimovského hasičstva. Buďme na ně právem hrdí a pyšní s vědomím toho, že mezi nimi vyrůstá další generace vratimovských hasičů.

Dobrou výchovou hasičské mládeže získává náš sbor členy zásahové jednotky, s jejíž činností Vás podrobně seznámím v následující části své výroční hodnotící zprávy.

Stejně jako v předchozích letech je zařazena v kategorii JPO II.

Je tedy jednotkou s územní působností i mimo katastrální území zřizovatele, z čehož plyne povinnost zajištění pohotovosti čtyřčlenného družstva s dobou výjezdu do 5 minut od vyhlášení poplachu z místa své dislokace.

Systém pohotovosti jednotky je finančně zajišťován zřizovatelem jednotky, tedy městem Vratimov a také dotacemi Moravskoslezského kraje a ministerstva financí. Zároveň je naše jednotka v rámci Moravskoslezského kraje předurčená k zásahům při dopravních nehodách a pro zásahy na vodě.

V uplynulém roce jednotka vyjížděla k celkem 145 událostem, z toho 16 krát mimo území našeho města. Jako v předešlých letech dominují technické zásahy, jako úniky látek, odstraňování překážek z komunikací a jiných prostor, otevření uzavřených prostor a likvidace hmyzu. Mezi technickými se na jaře loňského roku objevily také zásahy spojené s výskytem ptačí chřipky v našem regionu, kdy šlo zejména o sběr uhynulých ptáků.

Dále jednotka řešila celkem 13 požárů a vyjela k 12-ti dopravním nehodám. V jednom případě se jednalo o planý poplach.

Mezi největší zásahy loňského roku se řadí požár skladovacího a průmyslového objektu v Kopřivnici a požáry rodinného domu a garáže v Paskově. Dle statistiky byly škody způsobené požáry a jinými mimořádnými událostmi, na jejichž řešení se podílela naše jednotka vyčísleny na cca 101 milionů korun, bylo evakuováno 8 osob, zraněno rovněž 8 osob, a jedna osoba usmrcena.
Vzhledem k tomu, že naše jednotka je předurčená pro zásahy při dopravních nehodách, náleží ji úhrada těchto zásahů z pojistného plnění. V loňském roce se tímto způsobem rozpočet jednotky navýšil o téměř 70 000 Kč.

Jako ocenění, za dobře odvedenou práci, lze také pochopit naši účast na Dnech NATO, které se již tradičně konaly na letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Naše jednotka byla přizvána společně se 3 dalšími vybranými, aby zajišťovala požární bezpečnost na této mezinárodní vojenské akci.

Činnost jednotky to nejsou jen zásahy, je to i odborná příprava členů jednotky, výcvik, údržba techniky a objektu hasičské zbrojnice. K této činnosti je zapotřebí mnoho času a také lidí ochotných se podílet na této společné práci. Proto nás těší, že i v loňském roce se podařilo rozšířit řady naši jednotky o nové členy. V současné době je několik členů jednotky z obcí a měst z okolí Vratimova. Motivací v jejich případě bylo většinou dobré jméno jednotky mezi hasiči a také úroveň práce naší jednotky. Tento fakt nás může jen těšit.

Pro zajištění fyzické a odborné úrovně členů jednotky se pravidelně provádí odborná a fyzická příprava, dle ročního plánu odborné přípravy a to po jednotlivých družstvech jednotky, nebo u rozsáhlejších témat hromadně pro celou jednotku.

K provádění výcviku není využíván jen objekt hasičské zbrojnice ve Vratimově, ale také různé další objekty v rámci našeho města, ale i mimo město.

Bohužel v současné době je čím dál tím obtížnější zajistit vhodné objekty pro tyto výcviky.

Vzhledem k předurčenosti jednotky k zásahům při dopravních nehodách jsou vybraní členové jednotky pravidelně vysílání na speciální instruktážně metodická zaměstnání. Ty jsou každoročně organizovány HZS MSK přímo u výrobce automobilů ve Škodě Mladá Boleslav.

Dále byly v souladu s předurčeností jednotky prováděny výcviky práce a záchrany osob na vodě. Celý blok odborné přípravy se skládal z teoretické částí provedené v hasičské škole v Jánských koupelích a na ni navazovala praktická část na tekoucí i stojaté vodě. Garanti v rámci odborné přípravy získali průkaz vůdce malého plavidla. Tito vyškolení členové jednotky poté prováděli výcvik s ostatními členy jednotky dle připraveného plánu. 

V neposlední řadě, se podařilo absolvovat výcvik v ohňovém polygonu v Brně, v areálu Školícího a výcvikového střediska HZS ČR, při kterém si hasiči procvičili hašení intenzivního požáru uvnitř objektu.

Součástí odborné přípravy byla také dvě taktická cvičení, kterých se členové jednotky s technikou během roku zúčastnili.  Jedním z nich bylo cvičení s námětem úniku nebezpečné látky v areálu chemičky v Ostravě Hrušově a druhým bylo cvičení v objektu Domu dětí a mládeže ve Vratimově, kde v rámci cvičení došlo k prověření evakuace celého objektu za plného provozu.

Po celý rok pravidelně probíhala drobná údržba jak techniky a technických prostředků, tak i budovy hasičské zbrojnice.

V loňském roce se podařilo vedení města získat prostředky pro celkovou rekonstrukci objektu hasičské zbrojnice a to včetně přístavby garáží, stavby nového samostatně stojícího skladu a renovace veškerých venkovních ploch. Realizace celé akce je z 90% finančně zajištěna z dotačního titulu Evropské unie, určeného jmenovitě pro rekonstrukci a výstavbu hasičských zbrojnic. Rozsahem a objemem prací je tato rekonstrukce zásadní akcí a nemá obdoby v žádné opravě či rekonstrukci, kterou budova zbrojnice prošla v průběhu celé její více jak 40-leté historie.

Podařila se tak úspěšně završit práce, která započala již před dvěma lety, a pokračovala přes přípravu projektu a podání žádosti o dotaci, přes splnění přísných a náročných podmínek, tak abychom mezi ostatními projekty uspěli a dotaci získali. V současné době proběhl výběr dodavatelské firmy a samotná stavba by měla být realizována v průběhu letošního roku.

Jednotku i sbor tedy v nadcházejícím období čeká jednak stěhování veškerého materiálu do náhradních prostor poskytnutých městem, zajištění náhradního ustavení mobilní techniky a zejména pak zajištění provizorních podmínek v areálu hasičské zbrojnice pro základní techniku a vybavení tak, aby byla zachována akceschopnost jednotky pokud možno v co největším rozsahu. Odměnou nám pak budou nové prostory odpovídající dnešním požadavkům na provoz jednotky, které budou dále sloužit příštím generacím jak hasičů, tak občanů našeho města. Na tomto místě je třeba vyslovit hluboké poděkování vedení města a všem lidem z jednotky i sboru a našeho okolí, kteří se dosud na této akci podíleli.

Jistou samozřejmostí se stala také spolupráce naší jednotky s ostatními organizacemi v našem městě. Jedná se zejména o již tradiční spolupráci se základní školou na Datyňské ulici při organizaci jejich branného dne nebo usměrňování dopravy při Běhu naděje organizovaný v našem městě sokolským hnutím nebo o ukázku techniky při akcích pořádaných okolními sbory.

Jak je vidět práce v jednotce je sice velice pestrá a zajímavá, ale také časově, odborně a fyzicky náročná. Z uvedeného vyplývá, že i v uplynulém roce bylo provedeno členy jednotky velké množství práce a to na úkor jejich vlastního volného času. Není jednoduché skloubit pracovní a osobní život s prací v jednotce a pro jednotku, která je zde připravena pro občany našeho města, kdykoliv a téměř s čímkoli pomoci.

Těší nás fakt, že se nám začíná dařit přijímat do naší jednotky nové mladistvé posily a to zejména z řad námi odchované hasičské mládeže.

Tento fakt jen potvrzuje, že investice do práce s mládeží není marná.

Celá činnost hasičské jednotky a její rozvoj a její další zlepšování ku prospěchu všech nestojí jen na lidských zdrojích, ale také na dobrém finančním zázemí. Tuto oporu má jednotka ve svém zřizovateli a tím je Město Vratimov. Nelze si představit, že by bylo možno dosáhnout dnešní úrovně vratimovských hasičů, bez vstřícného postoje našeho města a zejména pak bez toho aby bylo vytvořeno odpovídající finanční zázemí pro naši činnost.

Lze si jen přát, aby i v dalších létech, byla podpora ze strany našeho zřizovatele alespoň na takové úrovni, jako doposud, k vzájemné-mu a oboustrannému prospěchu.

Tímto jsem Vás seznámil s činností vratimovského hasičského sboru v uplynulém roce a závěrem mi zbývá jen poděkovat všem, kteří se podílejí na práci naší organizace.

To vše by nebylo možné zejména bez podpory těch nejbližších, rodiny a přátel, za což jim srdečně děkujeme.

Také děkujeme představitelům města a spolupracujícím organizacím za veškerou podporu a spolupráci v minulém roce. Nesmím opomenout všechny sponzory a příznivce našeho sboru, kteří jsou významnými pomocníky při naši dobrovolné činnosti.

Závěrem mi dovolte, abych Vám do roku 2018 popřál hodně štěstí, zdraví, úspěchů a rodinné pohody.

Děkuji Vám za pozornost.