Zpráva o činnosti Sboru dobrovolných hasičů Vratimov za rok 2016

Dámy a pánové, vážení hosté, bratři a sestry!

Vítám Vás co nejsrdečněji na dnešní výroční valné hromadě vratimovského hasičského sboru.

Dovolte mi, abych v následujících minutách bilancoval a informoval Vás o stavu a činnosti sboru, jednotky a kolektivu mladých hasičů naší organizace v uplynulém roce.

Svou bilanci tedy započnu na poli sborového kulturně společenského života.

Celý rok 2016 se nesl v duchu oslav výročí 105. let od založení našeho sboru. Toto výročí jsme oficiálně oslavili na výroční a slavnostní valné hromadě v lednu.

Své neopomenutelné místo a historickou tradici má jistě ve sborovém životě v měsíci únoru, občany oblíbený a vítaný společenský ples. Ve stejném měsíci proběhl také tradiční výstup na Pustevny, nám známý a velmi oblíbený „YDYKSEB“.

V rámci čtvrtečních brigád proběhl úklid okolí a skladové prostory hasičské zbrojnice.

Měsíc duben byl měsícem očekávání a začal pro členy našeho spolku moc hezky, na návštěvu k nám přijel čuník, kterého čestnou salvou a sklenkou slivovice vřele a s chutí všichni přítomní uvítali.

Pro členy sboru a širokou veřejnost nesmí v jarních měsících chybět oslava svátku sv. Floriána, patrona hasičů, spojená se stavěním máje a otevíráním ohniště.

Během roku jsme se účastnili několika kulturních akcí, žehnání praporů a ukázek techniky u příležitosti významných oslav výročí a dalších akcí okolních sborů. 

S naším praporem jsme byli účastníky dubnové celonárodní hasičské pouti na svatém Hostýně, poprvé i společně s bratry z Horních Datyň, Řepišť a Václavovic.

Svou účastí s praporem podporujeme také slavnostní bohoslužby, nejen u nás ve městě, ale i v okolních obcích a to zejména v dubnu v Radvanicích, v květnu v Řepištích, v červnu u příležitosti vratimovské pouti a v říjnu v Den české státnosti ve Václavovicích.

Nechyběli jsme ani na 11. květnovém setkání hasičských praporů, tentokrát u bratrů v Ostravě Martinově.

Neleníme ani v požárním sportu a v květnu jsme se pořádali okrskovou pohárovou soutěž sv. Floriána, která byla opět pojata netradičním stylem. Velkou výzvou k účasti je i soutěž historických požárních mašin PS8 v Řepištích.

Z původně plánovaného jednoho reprezentačního družstva sešlo a na místě soutěže se zrodilo z diváků a zevlujících členů našeho sboru i družstvo druhé.

Kdo myslíte, že byl lepší… No samozřejmě ti co narychlo ještě před začátkem soutěže jeli na hasičárnu nebo domu, v zoufalém spěchu hledali kanady a montérky.

Dalším skvělým podzimním kláním, které bylo podpořeno naší účasti, je i tradiční soutěž „Generací“, pořádanou sousedy z Horních Datyň.

Z hodně velkou nadsázkou je vidět, že se lehce začínáme přibližovat, počtem účastí na soutěžích v požárním sportu, k našim bratrům sporťákům z Ostravy Bártovic.

V poprázdninové atmosféře, v září, sbor připravil pod záštitou města Vratimov, pro občany hudební ROCK FEST. Hlavním cílem a záměrem bylo, stejně jako v loni, uspořádání koncertu amatérských kapel, a dalšího doprovodného programu pro děti a dospělé.

Na akci jste si mohli vyzkoušet hod hasičákem, pro děti byl k dispozici skákací hrad a paintballová střelnice s překážkovou dráhou, stavění beden do komínu a mnoho dalšího.

V průběhu večera nechybělo ani pití piva na čas a již klasické Radimovo kolo štěstí. Všichni se na akci náramně bavili, kapely hrály, hosté hodovali a počasí nám přálo.

V tomto duchu hudebně kulturně-společenské události chceme pokračovat i v tomto roce. Velký dík pak patří nejen, realizačnímu týmu, ale i všem ostatním členům našeho sboru, městu Vratimov a partnerům, kteří svou rukou nebo pomocí tuto zdařilou akci podpořili.

V listopadu proběhlo pro členy sboru a jednotky, ukončení soutěžní sezony.

24. prosince se uskutečnilo již tradiční dopolední setkání, nám dobře známý „Štědrok“.

V povánoční atmosféře jsme se zúčastnili florbalového turnaje pořádaného bratry z Ostravy Radvanic. Vratimovský 5-ti členný výběr, který v zápase skoro opět neznal slovo střídání, měřil své síly s ostatními hasičskými sportovními kolektivy. Bohužel se nepodařilo obsadit přední místa výsledkové listiny, ale zklamáni jsme nebyli, protože jsme aspoň opět zajistili místo poslední. Dle sdělených dojmů pak všichni členové vratimovského týmu vřele vzpomínali na tuto sportovní událost.

Poslední sborovou akcí končícího roku bylo společné silvestrovské posezení a uvítání Nového roku.

Nyní se pojďme blíže podívat na naše mladé následovníky v hasičské myšlence.

Vratimovská hasičská omladina měla 34 členů ve věku od 5 do 15 let. Schází se pravidelně každý pátek od 16 do 18 hodin v hasičské zbrojnici pod vedením vedoucích, Katky Neuwirthové a 3 instruktorů Klárky, Dominika a Šimona, kteří postupem času vzešli z našeho mládežnického kolektivu. Na poli sportu svou velkou roli při tréninku sehrálo i víkendové soustředění v areálu vratimovské hasičárny před jarním kolem celostátní hry Plamen.

V loňské soutěžní sezóně byli rovněž mládežníci účastni nejedné soutěže pořádané okolními sbory. Neopomněli ani jarního a podzimního kola celostátní hry Plamen.

Mladí hasiči se zapojili i do celostátní soutěže „Požární ochrana očima dětí“ a také získali i odznaky odbornosti, přezkoušením, které se konalo na hasičské zbrojnici v Horních Datyních.

Jako každý rok mládežníci pořádali nejrůznější doprovodné akce, jako stanování u hasičárny spojené s tradičním opékáním špekáčků nebo výlet do hasičského muzea a výšlap na Ondřejník.

Završením školního roku se děti za podpory výjezdové jednotky projely v záchranářském člunu na řece Ostravici. 

Na podzimní první říjnovou sobotu jsme připravili pro mladé hasiče již 22. ročník branného závodu mládeže s názvem Memoriál Lukáše Pastrňáka. I tento ročník, jakožto i ročníky minulé, byl početně pestrý na kolektivy mladších a starších žáků z okresů Ostrava a Frýdek Místek. Nechyběl ani náš vratimovský výběr, který byl soutěžními pěticemi zastoupen v obou zmíněných kategoriích a dokonce v kategorii mladší vyhrál.

O týden později následovalo podzimní kolo hry Plamen, kdy náš mladší tým obsadil krásné čtvrté místo.

V měsíci prosinci jsme pro vratimovské děti a hasičské děti ze sousedních Radvanic připravili čertovskou diskotéku, kterou zakončil Mikuláš, Anděl a čerti předáním balíčků. Nechybě ani tradiční vánoční besídka, kde děti pod stromečkem našli nové hasičské přilby.

Tímto bych chtěl všem vedoucím a instruktorům kolektivu mladých hasičů poděkovat za jejich nelehkou trpělivou a obětavou práci s dětmi, kterou odvádějí pro náš sbor. Nemohu také opomenout poděkovat naším mladým hasičům za jejich sportovní a kulturní reprezentaci vratimovského hasičstva. Buďme na ně právem hrdí a pyšní s vědomím toho, že mezi nimi vyrůstá další generace našich následovníků.

Dobrou výchovou hasičské mládeže získává náš sbor členy zásahové jednotky, s jejíž činností Vás podrobně seznámím v následující části své výroční hodnotící zprávy.

Stejně jako v předchozích letech je zařazena v kategorii JPO II.

Je tedy jednotkou s územní působností i mimo katastrální území zřizovatele, z čehož plyne povinnost zajištění pohotovosti čtyřčlenného družstva s dobou výjezdu do 5 minut od vyhlášení poplachu z místa své dislokace.

Systém pohotovosti jednotky je finančně zajišťován zřizovatelem jednotky, tedy městem Vratimov a také dotacemi Moravskoslezského kraje a ministerstva financí. Zároveň je naše jednotka v rámci Moravskoslezského kraje předurčená k zásahům při dopravních nehodách a pro zásahy na vodě. ¨

V uplynulém roce jednotka vyjížděla k celkem 124 událostem, z toho 16 krát mimo území našeho města. Jako v předešlých letech dominují technické zásahy, jako úniky látek, odstraňování překážek z komunikací a jiných prostor, otevření uzavřených prostor a likvidace hmyzu. Mezi technickými zásahy vzrostl počet zásahů spojených s únikem plynu a to ať už pro technickou závadu, nebo pro porušení plynového vedení například ve spojitosti se stavebními pracemi. Jednotka v uplynulém roce řešila celkem 12 požárů a vyjela k 11-ti dopravním nehodám. Ve dvou případech se jednalo o plané poplachy.

Mezi největší zásahy loňského roku se řadí požár obilného pole v Paskově, požár skladu palet tamtéž a požár skladu tlakových lahví v Ostravě Kunčičkách.

Jako ocenění, za dobře odvedenou práci, lze také pochopit naši účast na Dnech NATO, které se již tradičně konaly na letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Naše jednotka byla přizvána společně se 3 dalšími vybranými, aby zajišťovala požární bezpečnost na této mezinárodní vojenské akci.

Činnost jednotky to nejsou jen zásahy, je to i odborná příprava členů jednotky, výcvik, údržba techniky a objektu hasičské zbrojnice. K této činnosti je zapotřebí mnoho času a také lidí ochotných se podílet na této společné práci. Proto nás těší, že i v loňském roce se podařilo rozšířit řady naši jednotky o nové členy. V současné době je několik členů jednotky z obcí a měst z okolí Vratimova. Motivací v jejich případě bylo většinou dobré jméno jednotky mezi hasiči a také úroveň práce naší jednotky. Tento fakt nás může jen těšit.

Pro zajištění fyzické a odborné úrovně členů jednotky se pravidelně provádí odborná a fyzická příprava, dle ročního plánu odborné přípravy a to po jednotlivých družstvech jednotky, nebo u rozsáhlejších témat hromadně pro celou jednotku.

K provádění výcviku není využíván jen objekt hasičské zbrojnice ve Vratimově, ale také různé další objekty v rámci našeho města, ale i mimo město.

Bohužel v současné době je čím dál tím obtížnější zajistit vhodné objekty pro tyto výcviky.

Vzhledem k předurčenosti jednotky k zásahům při dopravních nehodách jsou vybraní členové jednotky pravidelně vysílání na speciální instruktážně metodická zaměstnání. Ty jsou každoročně organizovány HZS MSK přímo u výrobce automobilů ve Škodě Mladá Boleslav.

Dále byly v souladu s předurčeností jednotky prováděny výcviky práce a záchrany osob na vodě. V neposlední řadě, se podařilo absolvovat výcvik v ohňovém polygonu v Brně, v areálu Školícího a výcvikového střediska HZS ČR, při kterém si hasiči procvičili hašení intenzivního požáru uvnitř objektu.

Součástí odborné přípravy byla také dvě taktická cvičení, kterých se členové jednotky s technikou během roku zúčastnili. Jedním z nich bylo cvičení s námětem úniku nebezpečné látky v areálu celulózky v Paskově a druhým okrskové cvičení, které mělo za cíl procvičit činnosti při pátrání po pohřešované osobě v terénu ve spolupráci s Policií ČR.

Po celý rok pravidelně probíhala drobná údržba jak techniky a technických prostředků, tak i budovy hasičské zbrojnice.

V minulém roce byla provedena výmalba vstupního vestibulu a schodiště hasičské zbrojnice a drobné opravy interiéru.

V loňském roce byl také otevřen dotační titul financovaný z fondů Evropské unie určený právě na rekonstrukci a výstavbu hasičských zbrojnic.

Po dohodě vedení města a jednotky bylo rozhodnuto, že se město Vratimov, jako zřizovatel jednotky, pokusí získat finance na opravu a rozšíření hasičské zbrojnice z tohoto dotačního titulu. Což ve svém výsledku znamenalo celoroční náročnou práci jak pro město, tak pro hasiče.

Nejdříve bylo nutno, ve spolupráci s projekční kanceláří, připravit projektovou dokumentaci, tak aby vyhovovala požadavkům jak hasičů a města, tak také mnoha norem a předpisů. Následovalo posouzení celého projektu ze strany HZS MSK, jehož kladným stanoviskem bylo podmíněno následné podání žádosti o samotnou dotaci do Centra regionálního rozvoje, jež je pracovištěm Ministerstva pro místní rozvoj, které tento dotační titul zastřešuje.

Nyní tedy čekáme na vyjádření této instituce, která rozhodne, zda a v jakém rozsahu bude náš projekt z uvedeného dotačního titulu financován a za jakých podmínek. Dle výsledku se pak rozhodne o dalším postupu. Už jen příprava projektu a činnosti spojené s vypracováním a podáním žádosti o dotaci si, ze strany našeho zřizovatele, vyžádaly poměrně velké finanční prostředky, a v případě úspěšnosti projektu pak budou následovat další nemalé finanční náklady na jeho realizaci.

S vědomím těchto skutečností bychom chtěli vedení našeho města na tomto místě velmi poděkovat za přístup k řešení současného stavu hasičské zbrojnice, které vnímáme také, jako ocenění naši dosavadní práce odvedené pro naše spoluobčany.

Jistých změn doznalo i vybavení naší jednotky, které bylo v loňském roce rozšířeno, a to velmi významně, o nafukovací člun s motorem a příslušenstvím a to vše na přívěsu pro jeho přepravu. Tento člun byl pořízen z dotačních prostředků krajského úřadu prostřednictvím HZS MSK. Za účasti zástupce města a jednotky pak byly tyto prostředky předány při slavnostní akci na centrální stanici HZS MSK začátkem prosince loňského roku. Jednotka tímto získala další vybavení pro zásahy, které provádí v rámci své předurčenosti pro již zmíněné zásahy na vodě.

Z prostředků města se pak koncem roku podařilo významně obnovit vybavení jednotky osobními ochrannými pomůckami a rozšířilo se zejména dílenské vybavení, pro provádění svépomocných oprav a údržby techniky.

Jistou samozřejmostí se stala také spolupráce naší jednotky s ostatními organizacemi v našem městě. Jedná se zejména o již tradiční spolupráci se základní školou na Datyňské ulici při organizaci jejich branného dne nebo usměrňování dopravy při Běhu naděje organizovaný v našem městě sokolským hnutím nebo o ukázku techniky při akcích pořádaných okolními sbory.

Jak je vidět práce v jednotce je sice velice pestrá a zajímavá, ale také časově, odborně a fyzicky náročná. Z uvedeného vyplývá, že i v uplynulém roce bylo provedeno členy jednotky velké množství práce a to na úkor jejich vlastního volného času. Není jednoduché skloubit pracovní a osobní život s prací v jednotce a pro jednotku, která je zde připravena pro občany našeho města, kdykoliv a téměř s čímkoli pomoci.

Těší nás fakt, že se nám začíná dařit přijímat do naší jednotky nové mladistvé posily a to zejména z řad námi odchované hasičské mládeže.

Tento fakt jen potvrzuje, že investice do práce s mládeží není marná, i když řečeno, ekonomický slovníkem, návratnost investice je dlouhá a nízká.

Celá činnost hasičské jednotky a její rozvoj a její další zlepšování ku prospěchu všech nestojí jen na lidských zdrojích, ale také na dobrém finančním zázemí. Tuto oporu má jednotka ve svém zřizovateli a tím je Město Vratimov. Nelze si představit, že by bylo možno dosáhnout dnešní úrovně vratimovských hasičů, bez vstřícného postoje našeho města a zejména pak bez toho aby bylo vytvořeno odpovídající finanční zázemí pro naši činnost.

Lze si jen přát, aby i v dalších létech, byla podpora ze strany našeho zřizovatele alespoň na takové úrovni, jako doposud, k vzájemnému a oboustrannému prospěchu.

Tímto jsem Vás seznámil s činností vratimovského hasičského sboru v uplynulém roce a závěrem mi zbývá jen poděkovat všem, kteří se podílejí na práci naší organizace.

To vše by nebylo možné zejména bez podpory těch nejbližších, rodiny a přátel, za což jim srdečně děkujeme.

Také děkujeme představitelům města a spolupracujícím organizacím za veškerou podporu a spolupráci v minulém roce. Nesmím opomenout všechny sponzory a příznivce našeho sboru, kteří jsou významnými pomocníky při naši dobrovolné činnosti.

Závěrem mi dovolte, abych Vám do roku 2017 popřál hodně štěstí, zdraví, úspěchů a rodinné pohody.

Děkuji Vám za pozornost.