Zpráva o činnosti Sboru dobrovolných hasičů Vratimov za rok 2015

Dámy a pánové, vážení hosté, bratři a sestry!

Vítám Vás co nejsrdečněji na dnešní výroční valné hromadě vratimovského hasičského sboru.

Dovolte mi, abych Vás v následujících minutách informoval o stavu a činnosti sboru, jednotky a kolektivu mladých hasičů naší organizace v uplynulém roce.

Rok 2015, byl rokem volebním nejen v našem sboru, ale i na všech ostatních úrovních Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Jednou z nejdůležitějších událostí celorepublikového významu byl V. řádný sjezd Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, který proběhl 4. a 5. července v Pardubicích. Po pěti letech se opět sešli delegáti nejpočetnějšího spolku v České republice, aby zvolili nové ústřední vedení, přijali změny v programu a zaměření činnosti organizace až do roku 2020.

Radostnou zprávou byl i fakt, že náměstkem starosty se stal zde přítomný Richard Dudek, kterému bych chtěl tímto ještě jednou poblahopřát a popřát mu v jeho funkci hodně energie, síly, úspěchu a odhodlání v hasičské myšlence.

Vraťme se, ale zpět do loňského roku. Svou bilanci tedy započnu na poli sborového kulturně společenského života.

Již tradicí se stalo, že v měsíci únoru pořádáme v sále Kulturního střediska ve Vratimově občany oblíbený a vítaný společenský ples. Ve stejném měsíci proběhl také tradiční výstup na Pustevny, nám známý a velmi oblíbený „YDYKSEB“.

V měsíci dubnu jsme v rámci čtvrtečních brigád uklidili okolí a skladové prostory hasičské zbrojnice.

Pro členy sboru a širokou veřejnost nesmí v jarních měsících chybět oslava dne sv. Floriána, patrona hasičů, spojená se stavěním máje a otevíráním ohniště.

Během roku jsme se účastnili několika kulturních akcí, žehnání praporů a ukázek techniky u příležitosti významných oslav výročí a dalších akcí okolních sborů. 

S naším praporem jsme byli účastníky slavnostního pochodu a schůze k 90. výročí založení sboru v Horní Datyni. Nechyběli jsme ani na 10. květnovém setkání hasičských praporů, tentokrát u bratrů v Ostravě Zábřehu.

Neleníme ani v požárním sportu a v květnu jsme se zúčastnili okrskové pohárové soutěže sv. Floriána, která byla opět pojata netradičním stylem, pod záštitou bratrů z Horních Datyň, se kterými jsme se střetli i na podzim při jejich tradiční soutěži „Generací“.

V poprázdninové atmosféře, v září, sbor připravil pod záštitou města Vratimov, pro občany hudební ROCK FEST. Hlavním cílem a záměrem bylo, stejně jako v loni, uspořádání koncertu amatérských kapel, a dalšího doprovodného programu pro děti a dospělé.

Na akci jste si mohli vyzkoušet hod hasičákem, pro děti byl k dispozici skákací hrad a paintballová střelnice s překážkovou dráhou, kterou pro nás připravil, spolu s ukázkou vojenské techniky, vratimovský ARMY Land.

V průběhu večera nechybělo ani pití piva na čas a již klasické Radimovo kolo štěstí. Všichni se na akci náramně bavili, kapely hrály, hosté hodovali a počasí nám přálo.

V tomto duchu hudebně kulturně-společenské události chceme pokračovat i v tomto roce. Velký dík pak patří nejen, realizačnímu týmu, ale i všem ostatním členům našeho sboru, městu Vratimov a partnerům, kteří svou rukou nebo pomocí tuto zdařilou akci podpořili.

V listopadu proběhlo pro členy sboru a jednotky, ukončení soutěžní sezony.

24. prosince se uskutečnilo již tradiční dopolední setkání, nám dobře známý „Štědrok“.

V povánoční atmosféře jsme se zúčastnili florbalového turnaje pořádaného bratry z Ostravy Radvanic. Vratimovský 5-ti členný výběr, který v zápase neznal slovo střídání, měřil své síly s ostatními hasičskými sportovními kolektivy. Bohužel se nepodařilo obsadit přední místa výsledkové listiny, ale zklamáni jsme nebyli, protože jsme aspoň zajistili místo poslední. Dle sdělených dojmů pak všichni členové vratimovského týmu vřele vzpomínali na tuto sportovní událost.

Poslední sborovou akcí končícího roku bylo po sedmileté odmlce společné silvestrovské posezení a uvítání Nového roku.

Nyní se pojďme blíže podívat na naše mladé hasičské následovníky.

Vratimovská hasičská omladina měla 26 členů ve věku od 5 do 15 let. Schází se pravidelně každý pátek od 16 do 18 hodin v hasičské zbrojnici pod vedením vedoucích, Katky Neuwirthové a 6-ti instruktorů, kteří postupem času vzešli z našeho mládežnického kolektivu.

Na poli sportu svou velkou roli při tréninku sehrálo i víkendové soustředění v areálu vratimovské hasičárny před jarním kolem celostátní hry Plamen.

V loňské soutěžní sezóně byli rovněž mládežníci účastni nejedné soutěže pořádané okolními sbory. Neopomněli ani jarního a podzimního kola celostátní hry Plamen.

Mladí hasiči se zapojili i do celostátní soutěže „Požární ochrana očima dětí“ a také získali i odznaky odbornosti, přezkoušením, které se konalo na hasičské zbrojnici v Horní Datyni.

Jako každý rok mládežníci pořádali nejrůznější doprovodné akce, jako stanování u hasičárny spojené s tradičním opékáním špekáčků nebo výlet do hasičského muzea a výšlap na Ondřejník.

Završením školního roku se děti za podpory výjezdové jednotky projely v záchranářském člunu na řece Ostravici. 

Na podzimní první říjnovou sobotu jsme připravili pro mladé hasiče již 21. ročník branného závodu mládeže s názvem Memoriál Lukáše Pastrňáka.
I tento ročník, jakožto i ročníky minulé, byl početně pestrý na kolektivy mladších a starších žáků z okresů Ostrava a Frýdek Místek. Nechyběl ani náš vratimovský výběr, který byl soutěžními pěticemi zastoupen v obou zmíněných kategoriích.

 V měsíci prosinci jsme pro malé hasiče připravili mikulášskou nadílku a vánoční besídku.

Tímto bych chtěl všem vedoucím a instruktorům kolektivu mladých hasičů poděkovat za jejich nelehkou trpělivou a obětavou práci s dětmi, kterou odvádějí pro náš sbor. Nemohu také opomenout poděkovat naším mladým hasičům za jejich sportovní a kulturní reprezentaci vratimovského hasičstva. Buďme na ně právem hrdí a pyšní s vědomím toho, že mezi nimi vyrůstá další generace našich následovníků v hasičské myšlence.

Hasičská myšlenka „Bližnímu ku pomoci, vlasti k ochraně“ je hnacím prvkem zásahové jednotky, s jejíž činností Vás podrobně seznámím v následující části své výroční zprávy.

Stejně jako v předchozích letech je zařazena v kategorii JPO II.

Je tedy jednotkou s územní působností i mimo katastrální území zřizovatele, z čehož plyne povinnost zajištění pohotovosti čtyřčlenného družstva s dobou výjezdu do 5 minut od vyhlášení poplachu z místa své dislokace.

Systém pohotovosti jednotky je finančně zajišťován zřizovatelem jednotky, tedy městem Vratimov a také dotacemi Moravskoslezského kraje a ministerstva financí. Zároveň je naše jednotka v rámci Moravskoslezského kraje předurčená k zásahům při dopravních nehodách a pro zásahy na vodě.

V uplynulém roce jednotka vyjížděla k celkem 182 událostem, z toho 20 krát mimo území našeho města. Jako v předešlých letech dominují technické zásahy, jako úniky látek, odstraňování překážek z komunikací a jiných prostor, otevření uzavřených prostor a likvidace hmyzu. Jednotka v uplynulém roce řešila celkem 13 požárů a vyjela k 5-ti dopravním nehodám.
K největším zásahům patřily požár lesa v sousedních Václavovicích a dva požáry obytných domů v sousední obci Hrabová. Největší zásah, kterého se naše jednotka v loňském roce účastnila, byl však požár lesa v okrese Opava u obce Mikolajice, kde jeho likvidace zabrala několik dní. Naše jednotka zde zasahovala cca 2 dny s vozidlem CAS-32 T815.  

Jako ocenění, za dobře odvedenou práci, lze také pochopit naši účast na Dnech NATO, které se již tradičně konaly na letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Naše jednotka byla přizvána společně se 3 dalšími vybranými, aby zajišťovala požární bezpečnost na této mezinárodní vojenské akci.

Činnost jednotky to nejsou jen zásahy, je to i odborná příprava členů jednotky, výcvik, údržba techniky a objektu hasičské zbrojnice. K této činnosti je zapotřebí mnoho času a také lidí ochotných se podílet na této společné práci. Proto nás těší, že i v loňském roce se podařilo rozšířit řady naši jednotky o nové členy. V současné době je několik členů jednotky z obcí a měst z okolí Vratimova. Motivací v jejich případě bylo většinou dobré jméno jednotky mezi hasiči a také úroveň práce naší jednotky. Tento fakt nás může jen těšit.

Pro zajištění fyzické a odborné úrovně členů jednotky se pravidelně provádí odborná a fyzická příprava, dle ročního plánu odborné přípravy a to po jednotlivých družstvech jednotky, nebo u rozsáhlejších témat hromadně pro celou jednotku.

K provádění výcviku není využíván jen objekt hasičské zbrojnice ve Vratimově, ale také různé další objekty v rámci našeho města, ale i mimo město.

Bohužel v současné době je čím dál tím obtížnější zajistit vhodné objekty pro tyto výcviky.

Vzhledem k předurčenosti jednotky k zásahům při dopravních nehodách jsou vybraní členové jednotky pravidelně vysílání na speciální instruktážně metodická zaměstnání. Ty jsou každoročně organizovány HZS MSK přímo u výrobce automobilů ve Škodě Mladá Boleslav.

V loňském roce se v rámci odborné přípravy pro jednotky předurčené k zásahům při dopravních nehodách družstvo naši jednotky zúčastnilo krajské soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, která byla pořádaná v Karviné. V silné konkurenci družstev z celého kraje naše družstvo ve složení Martin Šustr, Lukáš Margecin, Vladimír Urbanec a Richard Lizák obsadilo krásné druhé místo. Velký dík samozřejmě patří také ostatním členům jednotky, zejména Janu Němečkovi, Michalu Biedroňovi a Janu Sobotovi, kteří se podíleli na přípravě družstva jak po odborné, tak i technické stránce.

Součástí odborné přípravy jsou také taktická cvičení, kterých jednotka v průběhu roku absolvovala několik a to jak na území města, tak i v okolních obcích.

Po celý rok pravidelně probíhala drobná údržba jak techniky a technických prostředků, tak i budovy hasičské zbrojnice.

V loňském roce se podařilo zajistit částečnou obnovu technického zázemí v garáži hasičské zbrojnice a zejména prostoru pro výpočetní techniku a technologie zajišťující datové propojení naši zbrojnice s krajským operačním střediskem.

Vzhledem ke stáří a stavu budovy je dalším krokem a to nejen pro nás pro hasiče, ale také pro vedení našeho města příprava projektové dokumentace pro celkovou rekonstrukci hasičárny.

Vhodně připravený projekt je podmínkou pro úspěšné zajištění finančních prostředků z veřejných zdrojů a dotací, které by měly být v následujícím období směřovány na opravu hasičských zbrojnic.

Je však nutno zdůraznit, že budova je hasiči využívána 40 let a to bez výraznějších oprav, či rekonstrukcí jejich stavebních částí, či vnitřního vybavení. Jak již bylo zmíněno dříve, je stále více členů naši jednotky z jiných obcí, či měst v okolí Vratimova. Ti pak, vzhledem k nutnosti dodržet výjezdový čas 5 minut od vyhlášení poplachu tráví dobu, kdy mají pohotovost k zajištění výjezdu, právě v hasičské zbrojnici, kde si jistě nejen oni zaslouží příjemné, kultivované a hlavně funkční prostředí odpovídající dnešní době. Uvědomme si, že ač sami nejsou občany našeho města, pomáhají a slouží především našemu městu, a jeho občanům. Jistou samozřejmostí se stala také spolupráce naší jednotky s ostatními organizacemi v našem městě. Jedná se zejména o již tradiční spolupráci se základní školou na Datyňské ulici při organizaci jejich branného dne, nebo o ukázku techniky při akcích pořádaných Domem dětí a mládeže či okolními sbory.

Na podzim se jednotka zúčastnila slavnostní jízdy Ostravou u příležitosti 70. výročí vzniku prvního profesionálního hasičského sboru na území města Ostravy.

Jak je vidět práce v jednotce je sice velice pestrá a zajímavá, ale také časově, odborně a fyzicky náročná. Z uvedeného vyplývá, že i v uplynulém roce bylo provedeno členy jednotky velké množství práce a to na úkor jejich vlastního volného času. Není jednoduché skloubit pracovní a osobní život s prací v jednotce a pro jednotku, která je zde připravena pro občany našeho města, kdykoliv a téměř s čímkoli pomoci.

Těší nás fakt, že se nám začíná dařit přijímat do naší jednotky nové mladistvé posily a to zejména z řad námi odchované hasičské mládeže.

Tento fakt jen potvrzuje, že investice do práce s mládeží není marná, i když řečeno, ekonomický slovníkem, návratnost investice je dlouhá a nízká.

Celá činnost hasičské jednotky a její rozvoj a její další zlepšování ku prospěchu všech nestojí jen na lidských zdrojích, ale také na dobrém finančním zázemí. Tuto oporu má jednotka ve svém zřizovateli a tím je Město Vratimov. Nelze si představit, že by bylo možno dosáhnout dnešní úrovně vratimovských hasičů, bez vstřícného postoje našeho města a zejména pak bez toho aby bylo vytvořeno odpovídající finanční zázemí pro naši činnost.

Lze si jen přát, aby i v době dnešní ekonomické recese, byla podpora ze strany našeho zřizovatele alespoň na takové úrovni, jako doposud, k vzájemnému oboustrannému prospěchu.

Tímto jsem Vás seznámil s činností vratimovského hasičského sboru v uplynulém roce a závěrem mi zbývá jen poděkovat všem, kteří se podílejí na práci naší organizace.

To vše by nebylo možné zejména bez podpory těch nejbližších, rodiny a přátel,
za což jim srdečně děkujeme.

Také děkujeme představitelům města a spolupracujícím organizacím za veškerou podporu a spolupráci v minulém roce. Nesmím opomenout všechny sponzory
a příznivce našeho sboru, kteří jsou významnými pomocníky při naši dobrovolné činnosti.

Závěrem mi dovolte, abych Vám do roku 2016 popřál hodně štěstí, zdraví, úspěchů a rodinné pohody.

Děkuji Vám za pozornost.