Začátky činnosti sboru

       Nový sbor byl od samého počátku svého vzniku velmi činorodý. Již v srpnu téhož roku  zakoupil ruční čtyřkolovou stříkačku s výzbrojí a 20 kusů pracovních obleků spolu s dalším příslušenstvím. V začátcích sbor nedisponoval žádnými finančními prostředky, a tak byl odkázán na dary získané od příznivců spolku. Z darů a příspěvků si pak mohl dovolit pořizovat pro aktivní členy  technickou výzbroj a výstroj.

                                                             
          Účet za čtyřkolovou stříkačku na pérách, hadice,                                     Pohledávka - účet nebyl zaplacen včas,
           přilby,berlovky a další vybavení sboru 
                                                    proto byl podstoupen Záložnímu
                                                                                                                         úvěrovému ústavu
  

                                                     
Výzva R.A. Smekala k zaplacení objednávky stříkačky              Účet za přilbu jednatele            Zúčtování  minulé pohledávky 
                                                                                                                                        a objednávka na obleky

     První veřejné vystoupení sboru se uskutečnilo v červnu 1912 na hasičské slavnosti, jejímž  vyvrcholením  bylo svěcení nové stříkačky, což je slavná hasičská tradice.

     Za významnou událost  v rámci svého působení považoval místní sbor i to, že se ratimovští dobrovolníci mohli poprvé zúčastnit kurzu pro aktivní členy hasičských sborů, který ve dnech 15. - 22. září 1912 pořádala Polsko-ostravská župa v hasičské škole v Polské Ostravě.

 *  K 17. lednu 1915 sbor čítá na 29 aktivních a 25 přispívajících členů.